Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe fabriek zet afgedankte kleding om in hoogwaardige vezels

Fabriek Brightfiber Textiles. Foto: Mumster

Nederlandse textielrecycler Brightfiber Textiles heeft een circulaire textielfabriek geopend. Deze is volledig gericht op de verwerking van afgedankte kleding tot hoogwaardige textielvezels. De nieuwe productielijn in Amsterdam is volgens de onderneming de eerste in haar soort.

Jaarlijks wordt in Nederland 300 miljoen kilo kleding ingezameld, waarvan slechts een klein deel daadwerkelijk wordt hergebruikt in nieuwe kleding. Met de overname van Wieland Textiles, waar het bedrijf al een lange samenwerking mee had, kon het bedrijf een volledige vezel-tot-vezel-recyclinglijn neerzetten. De textielrecycler maakt gebruik van de eerste machine ter wereld die textiel op basis van NIR-technologie scheidt op kleur en materiaalsoort en om een innovatieve machine die kleding met een metaaldetector en cameratechnologie ontdoet van vervuilingen zoals knopen, ritsen en labels. Met de aansluiting van de vervezelmachine in Amsterdam voltooit Brightfiber Textiles als eerste ter wereld een complete productielijn voor vezel-tot-vezel recycling.

Verduurzaming van vervuilende industrie

Ellen Mensink, CEO van Brightfiber Textiles, werkt al 10 jaar aan de ambitie om een echte circulaire en duurzame textielindustrie mogelijk te maken: “Wat mij raakte was dat de kledingindustrie zo’n enorm vervuilende industrie is en dat de textiel afvalberg blijft groeien, terwijl het recyclen van kleding de oplossing is voor het maken van duurzame mode. Brightfiber Textiles laat zien dat – in samenwerking met modemerken – de transitie naar een échte circulaire en duurzame textielindustrie in een snel tempo ook echt mogelijk is.’

Nieuwe wetgeving UPV

De fabriek speelt met deze nieuwe fabriek in op de nieuwe wetgeving rondom uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. Hierbij worden modemerken vanaf 2025 verplicht om een deel van hun collectie uit gerecyclede vezels te laten bestaan.

De opening van de fabriek is een opvallende stap voor ondernemer Ellen Mensink, na het faillissement van haar bedrijf Brightloops, met daaronder het circulaire modemerk Loop.a Life. Deze werd nog geen jaar geleden failliet verklaard. De ambitie een eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor mode-industrie neer te zetten had Mensink daarmee al eerder. De afgelopen vier jaar ontwikkelde Brightfiber Textiles, samen met ervaren Europese spin- en breipartners, verfijnde garencollecties en stoffen van post-consumer vezels in 15 tot 20 kleuren. De garens en stoffen van Brightfiber Textiles bevatten minstens 40% gerecyclede kleding, afkomstig uit lokale reststromen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.