Enkele weken geleden liet de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) al van zich horen met een roep om hulp. Het water staat de meeste textielinzamelaars en -sorteercentra aan de lippen nu de afzetmarkt krimpt en de kosten op alle fronten stijgen. Nu vreest ook de Textile Recycling Association (TRA) in het Verenigd Koninkrijk dat de recyclingsector binnenkort zal instorten als gevolg van de uitdagingen op de wereldmarkten.
De TRA zegt “de noodklok te luiden” omdat Britse textielverwerkingsfabrieken hun capaciteit bereiken. Ze benadrukt dat haar leden niet langer in staat zijn om effectief materiaal in te zamelen bij liefdadigheidswinkels, recyclingcentra en gemeenschapsbanken voor textiel. Ondertussen onderstrepen Europese landen die mogelijk stoppen met textielsorteeractiviteiten hun bezorgdheid over de toekomst van de sector. Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk hebben voorgesteld om de export van ‘gebruikt’ textiel binnen de EU te verbieden. ‘Dit betekent een belangrijke verschuiving in het beleid. De crisis in de Rode Zee, die de scheepvaartlijnen verstoort, heeft de operationele kosten voor textielhandelaren aanzienlijk doen stijgen’, zegt TRA-directeur Dawn Dungate.
In combinatie met de stijgende belastingen op de Afrikaanse en Aziatische markten en de toenemende druk om de export van afval aan banden te leggen, staat de industrie volgens verschillende Europese brancheorganisaties onder enorme financiële druk. De bredere impact van het niet inzamelen van textiel door de sector zal leiden tot ‘verwoestende’ gevolgen voor het milieu, waaronder vervuiling door microplastics, watervervuiling en de ophoping van textielafval op stortplaatsen, zegt de TRA. Fast fashion heeft de instroom van textiel van lage kwaliteit in de recyclingstroom vergroot. Zowel de TRA als de VHT waarschuwen dat dit de operationele kosten verder heeft opgedreven, waardoor veel textielhandelaren ‘op de rand van de financiële afgrond’ zijn beland.