De Europese recyclingindustrie dreigt zwaar getroffen te worden door de nieuwe EU Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Volgens brancheorganisatie EuRIC kan deze regelgeving de internationale handel in gerecyclede materialen ontwrichten en de concurrentiepositie van Europese recyclers verzwakken. EuRIC dringt daarom aan op een onmiddellijke verlenging van de EVOA-deadlines. Op die manier hebben niet-OESO-landen meer tijd zich aan te passen en kan ineenstorting van de markt worden voorkomen, stelt de recyclingkoepel.
Volgens de nieuwe regels moeten niet-OESO-landen uiterlijk op 21 februari 2025 een verzoek indienen om gerecycleerde materialen uit de EU te blijven importeren. Als dit niet gebeurt, wordt de uitvoer van deze materialen naar bijna 150 landen per 21 mei 2027 verboden. EuRIC vreest dat veel landen niet tijdig aan de complexe EU-eisen kunnen voldoen. Daardoor komen bestaande handelsrelaties in gevaar en kan de recyclingmarkten verstoord raken.
Hoge administratieve lasten
EuRIC wijst erop dat de administratieve lasten voor niet-OESO-landen aanzienlijk zijn. De nieuwe regelgeving vereist uitgebreide gegevensverzameling en veel vragenlijsten die ingevuld moeten worden. Dit is een zware last voor overheden met beperkte middelen. Volgens EuRIC is de communicatie vanuit de EU richting deze landen ook ontoereikend geweest, waardoor veel landen niet goed op de hoogte zijn van de economische gevolgen van de regels. Dit kan leiden tot een verstoring van de internationale afzetmarkten en een krimp van de recyclingindustrie in de EU. Gevolg is een toename van gestort afval en een afname van het vertrouwen in afvalscheiding.
Maatregelen
Om de Europese recyclingindustrie te beschermen, stelt EuRIC vijf dringende maatregelen voor:
- Implementeer de deadline van 21 februari 2025 op een flexibele manier of verleng deze met minstens 6 maanden.
- Stel de toepassing van de exportregels van 2027 uit, zodat bedrijven genoeg tijd hebben om zich aan te passen zonder dat de toeleveringsketens verlamd raken.
- Actief de dialoog aangaan met derde landen om afzetmarkten en het concurrentievermogen van de Europese recyclingindustrie veilig te stellen.
- Zorgen voor transparantie over de status van feedback van niet-OESO-landen, inclusief het opstellen, publiceren en bijhouden van een lijst van landen die een verzoek hebben ingediend overeenkomstig bijlage VIII van de WSR.
- Bevorder een voortdurende dialoog met derde landen om mogelijke handelsbelemmeringen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.
Snel actie nodig
EuRIC benadrukt dat snel4 actie nodig is om de recyclingmarkt stabiel te houden en pleit bij de Europese Commissie voor onmiddellijke verlenging van de deadlines. Alleen een realistische en werkbare overgangsperiode kan ervoor zorgen dat Europese recyclingbedrijven hun afzetmarkten behouden en dat de handel in gerecycleerde materialen niet instort.